PHIG.pl
»
Media
» Hiszpańska oliwa zdominuje światowy rynek w latach 2017/2018
W kampanii 2017/2018 produkcja światowa wynosi prawie 2,9 milionów ton, co stanowi wzrost o 7% w stosunku do bieżącego sezonu, według “Raportu Caja Rural de Jaén dotyczącego koniunktury w uprawie oliwek” Uniwersytetu w Jaén koordynowanego przez profesora Juana Vilar oraz profesora Jorge Pereira.
Badanie bazuje na 11,4 milionach hektarów gajów oliwnych w 57 krajach. Warto podkreślić, że największym producentem oliwy z oliwek jest Hiszpania (1,25 mln), Tunezja (290 000), Włochy (280 000), Grecja (265 000) oraz Turcja (200 000). Wymienione kraje stanowią 80% oferty.
Z 20 milionów ton oliwek, 12% zostanie przeznaczonych na produkcję oliwek stołowych podczas gdy pozostałe 88% na wyrób oliwy.
Jeśli chodzi o średnią wydajność, liderami są Australia oraz Chile ze średnio 600 kilogramami oliwy na hektar, tuż za nimi znajdują się Hiszpania (470) oraz Izrael (460) .
http://diariofinanciero.com/el-mundo-se-llenara-de-aceite-espanol-en-20172018-aove/