Co nowego u naszych Firm Członkowskich

PHIG.pl » Co nowego u naszych Firm Członkowskich » PAWEŁ OSZCZYK Z RESTAURACJI LA ROTISSERIE W HOTELU MAMAISON LE REGINA WARSAW SZEFEM ROKU 2016 „GAULT&MILLAU”

PAWEŁ OSZCZYK Z RESTAURACJI LA ROTISSERIE W HOTELU MAMAISON LE REGINA WARSAW SZEFEM ROKU 2016 „GAULT&MILLAU”

Mamaison Hotel Le Regina Warsaw

  • Dodano 01 grudnia 2015
  • ·

 


Podczas uroczystej gali polskiej edycji żółtego przewodnika „Gault & Millau” 2016, Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina otrzymał prestiżowy tytuł SZEFA ROKU 2016

 

29 listopada 2015 na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbyła się uroczysta gala żółtego przewodnika „Gault & Millau” 2016, podczas której zaprezentowano drugą edycję wydania. W pięćdziesięcioletniej historii przewodnika po raz pierwszy zdarzyło się, że ukazał się w dwóch językach – polskim i angielskim. Tegoroczne wydanie prezentuje 390 restauracji i 100 hoteli, a wśród nich La Rotisserie oraz Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Restauracja prowadzona przez Szefa Roku 2016, Pawła Oszczyka, otrzymała 3 „czapki” i 15 punktów na 20 możliwych. „Jestem szczęśliwy, że mogę być częścią tego kulinarnego święta – mówił ze sceny Paweł Oszczyk i dodał w czasie wywiadów: Każdego dnia, od ponad 11 lat, wraz z całym utalentowanym zespołem restauracji La Rotisserie dbamy o to, aby nasi goście mieli na talerzach dania powstające z najlepszych, sezonowych składników, troszczymy się o dobór win i jesteśmy bezkompromisowi, gdy chodzi o jakość. Dziękuję za to prestiżowe wyróżnienie. Należy się całemu zespołowi i z radością będę z nimi świętować ten sukces”.

 

Podczas gali zaprezentowano wyjątkowe, 6-daniowe menu, które skomponowali wybrani spośród nominowanych do tegorocznych nagród szefowie kuchni, oraz specjalnie przygotowywany pairing alkoholi. Szef Roku 2016 miał przywilej planować i zarządzać jako tzw. „generał” przygotowaniami do gali od strony kulinarnej. Podczas uroczystości pracował na zapleczu, aby sprostać wymaganiom ponad 500 zaproszonych i głodnych gości, a wśród nich najznamienitsze nazwiska kulinarnego świata w Polsce. Na ten wieczór Paweł Oszczyk przygotował przystawkę zimną: wędzony pstrąg zimnowodny, pietruszka, mirabelka, której towarzyszył Riesling 2013 Constance Muller z Francji, wybrany przez sommelier Chloe Bey.

WIĘCEJ O RESTAURACJI LA ROTISSERIE


Kameralna restauracja La Rotisserie mieści się w butikowym Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Szef Paweł Oszczyk przygotowuje autorskie specjały w formie eleganckiego menu degustacyjnego. W tygodniu zaprasza na lunch i kolacje degustacyjne, w każdą niedzielę poleca pięciodaniowy Linner. Latem restauracja powiększa się o romantyczne patio – idealne miejsce zarówno na spotkania biznesowe, jak i przyjęcia rodzinne. W okresie świątecznym w restauracji organizowane są przyjęcia i specjalne Linnery. Podczas tegorocznej Kolacji Sylwestrowej serwowane będzie ośmiodaniowe menu z winami wyselekcjonowanymi przez Mistrza Polski Sommelierów 2012 i 2013, Andrzeja Strzelczyka.

Agnieszka Naumiuk, Marketing & PR Manager
T: 22 531 60 42, E:  anaumiuk@mamaison.com